Woodcraftsurvival wandeling December 2021

Op zondag 12 December 2021 zijn Michel en Eddy naar het natuurgebied de Sint Jansberg in het Noord Limburgse Plasmolen afgereisd, dit heuvelachtig gebied is in de ijstijd ontstaan door enorme gletsjers die het zand enkele tientallen meters omhoog heeft gedrukt. Het gebied verbind de Mookerheide met het Duitse Reichswald. In 1931  zijn op de helling van de Sint Jansberg de restanten gevonden van een Romeinse villa. Met een breedte van 84 meter en een diepte van 21 meter is dit waarschijnlijk de grootste Romeinse villa die in Nederland is gevonden.

Vroeg in de ochtend zijn we via de kronkelende paadjes de Sint Jansberg opgeklommen, omdat het regende hebben we van een poncho een eenvoudig onderkomen gemaakt zodat we rustig wat konden drinken. Een poncho kun je tijdens het wandelen dragen om jezelf tegen de wind en regen te beschermen, en je kunt er een prima 1 persoonsonderkomen mee maken. Verder is hij ligt van gewicht en neemt niet veel ruimte in.

Ik ben al een tijdje bezig met aanwijzingen uit de natuur om jezelf te oriënteren. De wortels van een boom zijn aan de zijde van de overheersende windrichting meestal groter en dikker. Hiermee houd de boom zichzelf overeind als het hard waait, de wortels van de boom werken als een soort van tentharingen met scheerlijnen. In Nederland komt de wind voornamelijk uit het Zuidwesten, aan deze zijde zul je dan ook de meeste en grootste boomwortels aantreffen. Om een juiste conclusie te trekken dien je de boomwortels van meerdere bomen te bestuderen.

Ga je wandelen in heuvelachtig terrein dan is het gebruik van een wandelstok aan te bevelen, deze kun je van een stevige hardhouten stok maken. De wandelstok dient als extra steun bij het klimmen en afdalen, tevens kun je hem gebruiken als stabilisatiesteun voor je verrekijker. En met een mes tover je de wandelstok om tot een speer, mocht je onverwachts wilde dieren op je pad tegenkomen.

Na een regenbui kun je vaak nog resten regenwater vinden in de holtes van bomen of boomwortels, in noodgevallen kun je dit met een rietje opzuigen en opdrinken.

Ik vond nog een leuke gadget, een waterdichte capsule van titanium in de vorm van een atoombom welke je met een koordje om je nek kunt hangen. Ik had vooraf een kaartje van het gebied geschetst waar we gingen wandelen, in geval van het verlies van onze uitrusting konden we middels dit eenvoudige kaartje met enkele specifieke landkenmerken de bewoonde wereld weer bereiken.

(c) 2022 by Woodcraftsurvival.com