Woestijnonderkomen van een tarp

In de meeste woestijnen lopen de temperaturen overdag hoog op en zul je dus beschutting tegen de zon moeten zien te vinden.
De soort schuilplaats die je wilt gaan maken hangt af van de omstandigheden waarin je verkeerd. In een woestijn die bestaat uit vast gesteente kun je niet zomaar een kuil graven, en zul je dus andere alternatieven moeten vinden.

Terwijl je in een zandwoestijn ook beschutting tegen een eventuele zandstorm moet vinden. Ben je gestrand met een voertuig zoals een auto of een vliegtuig maak je schuilplaats dan in de directe omgeving van dit voertuig, zodat ze je bij een eventuele zoekactie gemakkelijk kunnen vinden.

Ga nooit tijdens de hitte van de dag in het voertuig zitten je zult veel sneller uitdrogen en of last krijgen van een zonnesteek.
Steek overdag niet teveel energie in het bouwen van een degelijke schuilplaats maar doe dit liever 's ochtends of 's avonds wanneer de temperatuur veel lager is in de woestijn. Bouw overdag een tijdelijke schuilplaats en spaar je krachten voor later.

Hieronder zie je hoe je een woestijn onderkomen kunt maken van een tarp in een zandwoestijn.

Stap 1

Graaf een greppel die groot genoeg is zodat je er languit in kunt gaan liggen. Hoe dieper je de greppel graaft hoe koeler hij zal aanvoelen.

Bouw je shelter niet tijdens het heetste deel van de dag, maar doe dit 's ochtends vroeg of 's avonds laat.

Stap 2

Voordat je verder met het bouwen van je shelter gaat, controleer je eerst of de greppel groot genoeg is om erin te gaan liggen.

Stap 3

Zoek vier stevige stokken van ongeveer 1 meter lang en plaats deze op enige afstand vanaf de hoeken van je greppel. Aan deze stokken wordt de tarp bevestigd.

Kun je geen stokken vinden bedenk dan een alternatief zoals stenen of delen van je uitrusting.
Stap 4

Bind op 30 a 40cm boven de grond de tarp aan vast aan de 4 stokken, zo kan de lucht goed onder je onderkomen circuleren zodat hieronder koeler blijft.
Stap 5

Heb je een tweede tarp of zeil bevestig deze dan op 15 a 20cm boven de eerste tarp.
Stap 6

Heb je slechts één tarp tot je beschikking, vouw deze tarp dan dubbel en bevestig heb duddanig dat er een ruimte van 10 a 15cm tussen de twee tarphelften ontstaat. 

Je woestijnonderkomen van een tarp is nu klaar voor gebruik. 
Rust in het heetst van de dag onder je onderkomen, en ga 's ochtends en 'savonds op zoek naar drinkwater en voedsel.