Workshop tarp opzetten om het VST te helpen

Ik ben al 25 jaar bevriend met Twan Vermeer, toen hij vorig jaar aangaf dat hij in 2022 een sponsortocht van 250km zou gaan lopen van Maastricht naar Schijndel. Was het eerst wat ik tegen hem zei "Zal ik je een workshop kaart en kompas geven, dan is je tocht 160 km korter".

Twan vertelde dat hij lid was geworden van het Veteranen Search Team afgekort VST, dit zijn vrijwilligers vaak oud militairen en politieagenten die in hun vrije tijd opgeroepen kunnen worden indien er een persoon wordt vermist. Ze kammen dan met behulp van de politie gebieden uit waar de vermiste zich zou kunnen bevinden. Het VST word bijna wekelijks wel een keer ergens in Nederland opgezet, deze inzetten kosten door het gebruik van kleding, materieel, voeding en het transport natuurlijk geld, wat voornamelijk komt uit sponsoring. Omdat Twan de inzet van het VST erg belangrijk vindt wil hij hiervoor geld ophalen middels zijn sponsorloop.

Op zondag 15 mei 2022 start Twan op het Vrijthof in Maastricht om dertien dagen later in zijn woonplaats Schijndel op de Boschweg feestelijk onthaald te worden. Twan zal tijdens de tocht proberen om zoveel mogelijk bij boeren op het land te slapen, mocht dit niet lukken dan zal er uiteindelijk toch wild gekampeerd dienen te worden. Om de uitrusting zo licht mogelijk te maken vroeg Twan mij enkele weken geleden of ik hem een instructie tarp opzetten wilde verzorgen. Natuurlijk wilde ik hem hier graag mee van dienst zijn.

Op maandagavond 9 mei 2022 was het zover na een fietstocht van 10km op de Oirschotse heide aangekomen, we hadden om 19:00 afgesproken. Natuurlijk was ik weer eens 20 minuten te vroeg, hierdoor had ik mooi de kans om even rond te kijken. Een vlaamse gaai kwam even voorbij gevlogen en ik werd nu wel erg ongeduldig. Precies om 19:00 kwam Twan dan eindelijk aanrijden. Snel het bos in met een flinke pas naar het bosperceel waar we Twan zijn tarp zouden op gaan zetten. Maar eerst even het gasbrandertje aan voor een lekkere kop cappuchino, intussen even de tarp van Twan bekeken om zo een goed advies te geven.

Voor je een tarp opstelt kijk je eerst naar je omgeving, staan er bomen op omvallen dan moet je daar je tarp natuurlijk niet in de buurt zetten. Bomen met zwammen zijn gevaarlijk en ook beukenbomen kunnen bij een stevige wind zonder een waarschuwing een dikke tak naar beneden laten vallen. In het bos stonden een aantal beukenbomen waardoor ik Twan kon laten zien hoe je deze kunt herkennen.

Nu we alle mogelijk gevaren in kaart hadden gebracht een geschikte plek voor de opstelling van de tarp gezocht, vervolgens eerst de takken en denneappels verwijderd. Vervolgens de tarp als een frietzakmodel opgezet, hiervoor is slechts één bungee en 5 haringen benodigd. Je maakt de tarp aan één zijde vast aan een boom of een paal de andere zijde zet je met een haring vast in de grond. Vervolgens zet je de zijkanten vast met haringen.

Het frietzak onderkomen is erg beschut tegen regen en wind, enige nadeel is dat je wat meer condensvorming hebt.

Nadat we de tarp enkele keren hebben opgezet nog wat tips gegevens om zijn uitrusting wat lichter te maken, mocht Twan zichzelf bezeren aan de brandnetels dan weet hij dat hij met de weegbree dit kan behandelen.

Namens het team van woodcraftsurvival sponsoren we Twan met een T-shirt, mes en na afloop krijgt hij een gesigneerd handboek wat ik heb geschreven.

Wil je Twan en dus het VST ook sponsoren ga dan naar de facebookpagina van Help het VST helpen.

Wij wensen Twan heel veel sucses met het volbrengen van zijn missie.

(c) 2022 by Woodcraftsurvival.com