Woudlopers weekend februari 2022
Van 4 t/m 6 februari 2022 zijn we weer een weekendje primitief wezen kamperen. Eddy was vrijdagmiddag al op het terrein aangekomen en had de keukentent al opgezet. Leo en Michel waren rond 17:30 ook op het terrein aangekomen en begonnen in de schemer met het opzetten van hun onderkomen. Omdat het donker was hebben we geen hout voor het kampvuur gehakt, maar Eddy had een tentkachel bij zich, om de warmte zo lang mogelijk vast te houden hebben we de voorzijde van de keukentent dichtgemaakt.

Rond 21:30 begon het te hagelen en te onweren door de lage buiten temperaturen bleef de hagel her en der nog tot aan het einde van de zaterdagmiddag liggen.
Van vrijdag op zaterdagnacht werd ik gewekt door een tak die op mijn tarp was gevallen, hoewel ik de locatie van mijn tarp altijd zorgvuldig uitkies kan dit natuurlijk altijd gebeuren.

Op zaterdag hebben we eerst een flinke houtvoorraad aangelegd, ik denk wel genoeg voor een week stoken. Vervolgens heb ik een tafel voor een tafelvuur in elkaar gepionierd. Dit is ideaal als je op een kamp wilt koken en niet de hele tijd op je knieen voor het kampvuur moet zitten. Door het zand bovenop de tafel voorkom je dat het vuur je tafelblad verbrand.

Gelukkig was onze vaste kampkok Leo er weer bij, hij neemt alle benodigde koksuitrusting mee en zorgt ervoor dat we op tijd koffie en thee tot onze beschikking hebben. Voor het avondeten van zaterdag is hij de hele middag in de keuken aan de bak geweest om vlees en groenten te snijden, het werd een stoofpotje en dat heeft heel veel aandacht nodig. Het stoofpotje was rijk gevuld met groenten en er zat veel vlees is. Het was een maaltijd die voor de woudlopers wel zeker 5 Michelin sterren waard was.

Een tijdje geleden had ik al een post gemaakt hoe je afwasmiddel kon maken van Hedera bladeren, dit weekend vond ik het een mooie gelegenheid om het eens uit te proberen. Met een woudlopersspons (mos) en Hedera afwasmiddel en wat warm water werd de bakpan weer goed schoon. Ik kreeg wel van de kok op mijn donder omdat je deze stalen pan niet met zeep uit mag wassen.

Van een stuk boomstam hebben we ook nog een stevige kruk gemaakt, een woudloper kan met wat handgereedschappen allerlei gebruiksvoorwerpen zelf maken. Dit maakt het verblijf in het woud een stuk aangenamer.

Ik sliep de eerste nacht onder een tarp die ik als een tent had opgezet, de voor -en achterzijde zijn dan open. Voor de zaterdag op zondagnacht werd er flink wat regen met een Zuid-Westen wind met een kracht van 4 a 5 Beaufort voorspeld. Uit ervaring weet ik dat mijn opstelling hier niet voor geschikt is, dus maar even een nieuw plekje gezocht en de tarp als een frietzak tegen de boom aan gemaakt. Natuurlijk zo dat de opening niet op de wind staat, omdat een frietzak laag bij de grond zit heeft de wind weinig tot geen invloed op je onderkomen. Het nadeel is dat je telkens in je onderkomen moet kruipen.

In de nacht heeft het bijna voordurend geregend en de wind heeft zelfs even 6 Beaufort aangtikt, na het ontbijt van zondagochtend het kamp weer opgebroken en huiswaarts gekeerd om de uitrustingstukken te drogen en schoon te maken.

(c) 2022 Woodcraftsurvival.com