Drinkwater uit een zigeunerbron
Hoewel een moeras voor een groot deel uit water bestaat is dit water niet veilig om te drinken.

Omdat het water in een moeras praktisch stil staat, blijven bladeren en andere plantendelen liggen waarna ze gaan rotten. Dit bied weer een ideale plek aan veel bacteriën, virussen en parasieten.

Als je dit water binnenkrijgt loop je een grote kans om ziek te worden. Probeer andere alternatieven om drinkwater te vinden, zijn deze er niet filter dan het moeraswater door een sok of een ander stuk textiel om de zwevende deeltjes uit het water te halen en vang dit gefilterde water op in een pannetje. Kook dit water lang genoeg om de aanwezige bacteriën, virussen en parasieten te doden. Het water is nu geschikt als drinkwater.

Deze techniek kun je ook toepassen bij ander stilstaand water zoals vijvers.
Stap 1

Graaf een kuil op ten minste 1 meter van het stilstaande water (vijver, moeras, ven).
Stap 2

De kuil moet zo groot zijn dat je gemakkelijk met je hand en een blikje of een beker, water uit deze kuil kunt scheppen zonder dat je wanden van de kuil raakt (ivm vervuiling van het water).
Stap 3

Meestal zie je tijdens het graven al dat er water in de kuil verzamelt. Graaf de kuil diep genoeg, je moet je beker of blikje in één keer kunnen vullen met het water uit de kuil.
Stap 4

Het eerste water wat zich in de kuil heeft verzamelt is nog erg modderig. Schep dit water eruit en gooi dit weg.

Herhaal deze procedure net zolang totdat het water in de kuil helder is.
Stap 5

Laat de kuil opnieuw vollopen met water, hierlangs zie je dat het water helder is.
Stap 6

Vul nu voorzichtig je beker of blikje met het water uit de kuil.
Stap 7

Kleine deeltjes die nog in het water zitten kun je uit het water filteren door het water door een stuk textiel in een ander blikje of beker te laten lopen.
Stap 8

Om de aanwezige virussen, bacteriën en parasieten te doden dien je het water ten minste 1 minuut goed door te koken.
Stap 8

Het gezuiverde water heeft bijna altijd een smaakje, als je sparren of dennennaalden aan het kokend water toevoegt krijg je een smakelijke thee.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl