Voetverzorging

Het is van groot belang om goed voor je voeten te zorgen tijdens wandel en trektochten, dit omdat je voeten zowel je bagage als je eigen gewicht dragen. Raken je voeten geblesseerd dan kan het voorzetten van je tocht een ware marteling worden, of nog erger je kunt niet meer op je voeten staan van de pijn.

In tropische gebieden zijn de temperaturen hoog alsmede ook de relatieve vochtigheidsgraad, onder deze extreme omstandigheden moet je extra goed voor je voeten zorgen omdat er anders snel schimmels en ontstekingen kunnen ontstaan die het te voet doorreizen onmogelijk kunnen maken.

Onder het mom van "voorkomen is beter dan genezen" dien je voor en tijdens het maken van lange wandeltochten je voeten goed te verzorgen.

 

De verzorging van je voeten kun je onderverdelen in vijf fases;

 
Fase 1 Knippen van je teennagels Knip met een grote nagelknipper je teennagels kort maar recht af, dit voorkomt dat de teennagels gaan ingroeien of vergroeien. Teennagels die te lang zijn kunnen scheuren en ze veroorzaken meer slijtage aan je sokken.
Fase 2 Het wassen van je voeten Was altijd na een wandeling goed je voeten met zeep, dit omdat bacteriën zich graag nestellen tussen de tenen waar dan schimmels kunnen ontstaan. Maak ook je teennagels goed schoon.
Fase 3 Het afdrogen van je voeten Na het wassen dien je je voeten goed af te drogen met een schone handdoek, laat na het afdrogen je voeten even luchten voordat je schone sokken aandoet.
Fase 4 Het in poederen van je voeten Om te voorkomen dat voetschimmel ontstaat kun je je voeten en tussen je tenen preventief in poederen met talkpoeder of antischimmel voetpoeder.
Fase 5 Het masseren van je voeten Tijdens een wandeling met rugzak worden je voeten zwaar belast, je kunt de vermoeide voeten bestrijden door ze te masseren. Pak je voet vast met twee handen, vervolgens maak je met je duimen draaiende bewegingen over de bal van je voet en over je tenen. Vergeet niet om de hak goed te masseren.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl