Een zonnesteek voorkomen en behandelen

Hittekrampen, zijn gewoonlijk de eerste symptomen die iemand krijgt die door de hitte bevangen is. Deze krampen komen gewoonlijk in de spieren die het meeste arbeid verrichten voor; zoals de armen, benen en de buikspieren. Deze hittekrampen vloeien vaak voort uit een zouttekort door het overmatig transpireren. De bijkomende symptomen zijn vaak; oppervlakkige ademhaling, overgeven en duizeligheid. Behandel de patiënt door hem in de schaduw te laten rusten, en geef hem een beker water waarin een mespuntje zout in is opgelost.

Als we aan hoge temperaturen met een hoge luchtvochtigheidsgraad worden blootgesteld, kan je bij inspanning en overmatige transpiratie door de hitte bevangen worden. Dit kan gebeuren zonder dat je aan direct zonlicht wordt blootgesteld. De symptomen zijn; bleek gezicht, koude huid die toch transpireert, een zwakke polsslag. Dit kan gepaard gaan met duizeligheid, slapte en krampen. De patiënt kan gaan ijlen en het bewustzijn verliezen. Behandel de patiënt door hem/haar in de schaduw te laten rusten, en geef hem een beker water waarin een mespuntje zout in is opgelost.

Een zonnesteek kan ontstaan als het hoofd en de nek overmatig aan de zon wordt blootgesteld, een zonnesteek kan ook ontstaan als je je overmatig in de zon inspant. Hierdoor wordt de lichaamstemperatuur ernstig ontregeld en kan daarbij oplopen tot wel 42°C dit is voor de mens een levensgevaarlijke hoge temperatuur. De symptomen zijn; Een hete droge huid, een rood en koortsachtig gezicht, geen transpiratie, de lichaamstemperatuur loopt op, de pols wordt snel en krachtig, ernstige hoofdpijn, braken en verlies van het bewustzijn. Behandel de patiënt door hem/haar in de schaduw te leggen probeer daarbij het hoofd en de schouders iets hoger te leggen dan de rest van het lichaam. Verwijder de bovenkleding en maak de onderkleding nat met lauw water, dompel de patiënt niet geheel onder water. Als de patiënt bij bewustzijn komt laat hem dan veel water drinken. Word de lichaamstemperatuur weer normaal laat dan de patiënt pas zijn bovenkleding weer aantrekken om onderkoeling te voorkomen.

Voorkom een zonnesteek door uw hoofd en nek te bedekken met een petje of een sjaal. Verricht geen (zware) arbeid in de zon maar doe dit 's ochtends of 's avonds. Drink voldoende water en blijf zoveel mogelijk in de schaduw als het erg warm is.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl