Een driepoot maken om te koken
Een van de eenvoudigste en doeltreffenste manieren om je voedsel te bereiden is om dit te koken boven een houtsvuur.
Je hebt hiervoor een Billycan nodig, en een stuk touw of ijzerdraad. Heb je geen billycan dan volstaat een leeg conservenblik waaraan van ijzerdaad een hengsel is gemaakt ook prima. Gebuik om gezondheidsredenen geen conservenblikken die aan de binnenzijde zijn gecoat.

Kun je geen conservenblik zonder coating vinden,  gooi dan eerst het lege conservenblik in een houtsvuur. De coating zal verbranden waarna je het blik kunt gebruiken om er water of voedsel in te koken.
Stap 1

Zoek of zaag 3 stevige takken van dezelfde lengte. De takken dienen tenminste 100cm lang te zijn, en voor de stevigheid een minimale dikte te hebben van ongeveer 3cm.

Wil je grotere pannen ophangen pak dan langere en dikkere takken, dit om doorhangen te voorkomen.

Stap 2

We verbinden deze 3 takken met elkaar met een 3-pootssjorring. Leg hiervoor de 3 takken overeen boomstam heen zodat je niet met je handen op de grond hoeft te werken.

Begin op 10 cm vanaf het einde met een mastworp op één van de takken aan de buitenzijde. Ga vervolgens met je werkende eind van je touw over de tak die ernaast ligt en vervolgens weer via de onderzijde om de andere buitenste tak heen.
Herhaal dit proces vier maal en maak vervolgens tussen de de takken woelingen zodat de takken en het touw stevig naar elkaar toe wordt getrokken. Eindig met een mastworp.
In de rubriek Knopen steken en sjoriingen kun je lezen hoe je een 3-pootssjorring kunt maken.
Hier zie je duidelijk hoe de woelingen het touw en de takken stevig heeft vast gesjord.
Stap 3

Zet de gevormde driepoot over het vuur heen en bevestig aan de bovenzijde waar de drie poten bij elkaar komen een stuk ijzerdaad of maak een pothanger.

Met de 3-poot kun je eenvoudig de benodigde warmte regelen, heb je meer warmte nodig voor het koken zet dat de poten verder uit elkaar je billycan zal dichter boven het vuur komen te hangen.

In sommige gevallen wil je dat je maaltijd langzaam suddert, dit kun je regelen door de poten dichterbij elkaar te plaatsen. Hierdoor komt de billycan hoger boven het vuur te hangen.
Helemaal in bushcraftstijl is het om een pothanger van een flexibele tak in elkaar te vlechten. Die je om je  3-poot heen kunt hangen.
Op de foto zie je een leeg conservenblik wat ik voor het gebruik eerst heb schoongebrand in een houtsvuur.

Met de priem van mijn Zwitsers zakmes heb ik in het blik twee gaatjes gemaakt waar ik vervolgens een hengsel van een stuk ijzerdraad aan heb bevestigd.

Gebruik bij voorkeur geen touw omdat de kans bestaat dat dit doorbrand, waarna je kostbare maaltijd in het vuur beland.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl