Voedsel bereiden in een bamboestam
Bamboe is een grassoort die van binnen hol en sterk is, de lengte varieert van enige centimeters tot meer dan dertig meter, en de diameter varieert van enkele millimeters tot een doorsnede van wel 25cm.

Er zijn veel verschillende bamboesoorten sommige soorten groeien wel een meter per dag. De holtes in de bamboestengel worden op geregelde afstanden onderbroken door schotten dit zijn tevens de aanhechtingspunten van de bladeren. Omdat bamboe hol is is deze uitermate geschikt om er voedsel in gaar te koken of te stomen.

Let op!!! tijdens het snijden of bewerken van bamboe kunnen er scherpe splinters ontstaan die snij wonden kunnen veroorzaken.
  Methode 1
Maak een gat tussen twee schotten in een dikke bamboestam, dit is het kookgedeelte. Op 10cm afstand vanaf de schotten kun je de bamboe afkorten. Vervolgens kun je in deze uitstekende delen aan de onderzijde een inkeping maken zodat je de bamboestam op twee stokken boven een vuurtje kunt plaatsen.

Vervolgens vul je de bamboestam met water en bevestig deze daarna boven een vuurtje en leg uw te koken voedsel in het zojuist gecreëerde pannetje. Let erop dat hij niet gaat droog koken.
 
Hier zie je hoe de bamboestam op twee stevige groene takken rust, door de twee inkepingen zit de bamboe kookpot stevig op zijn plek. 
  Methode 2
Zoek een dikke bamboestam met tenminste 3 schotten, zaag of kap een scheidingschot van de bamboestam af. Dit is de bovenzijde van je stoompot. 

Het onderste scheidingschot moet waterdicht blijven en mag je dus niet beschadigen. In het middelste scheidingsschot dien je een gaatje te prikken.

Vervolgens zet je je bamboe stoompot op de grond onder een hoek van circa 45 graden, om de stoompot op zijn plek te houden kun je gebruik maken van een gevorkte stok.
Vervolgens giet je via de bovenzijde water in de bamboestengel, dit water zal via het gaatje in het middelste schot naar het onderste compartiment lopen.

Zorg ervoor dat er geen water boven het middelste schot komt te staan, je wilt het voedsel namelijk gaar stomen en niet koken.

Vervolgens kun je het voedsel wat je wilt gaar stomen in de bamboestengel stoppen.

Wij hebben voor rivierkreeftjes gekozen.
Sluit de bamboestengel af met een flinke prop vers gras. En maak vervolgens een vuurtje aan de onderzijde van de bamboestengel.
Op een gegeven moment komt er stoom uit het gras en begint het kookproces.

De kooktijd hangt af van de hoeveelheid water, de grote van het vuur en de diameter van de bamboestengel.

Bij onze opstell

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl