Koken op een Zweeds vuur
In Zweden werd vroeger op een uitgeholde boomstam gekookt. Hiervoor werd een stuk stam van een dode harshoudende boom zoals spar of den op ongeveer 40cm afgezaagd. Vervolgens word de kern van de stam eruit geboord en gehakt, zodat er een gat met een doorsnede van circa 5 cm ontstaat. Een andere methode is om de stam in tweeën te splijten, vervolgens de kern eruit te hakken en dit geheel met ijzerdraad weer tegen elkaar te binden.
Stap 1

Neem een stuk stam van een harshoudende dode boom. Dit stuk moet tenminste 40cm lang zijn. Vervolgens hol je de kern uit door te boren en/of te hakken, de doorsnede van het gat moet ongeveer 5cm bedragen.

Stap 2

Zet de uitgeholde stam op de grond, en maak vanaf de stam een sleuf van 10 cm diep in de richting van de heersende wind. Zet vervolgens de stam over de sleuf en wel zo dat de sleuf alleen aan de kant van de heersende wind open is. Verbreed de sleuf aan de kant van de heersende wind tot de stam zodat er voldoende lucht naar de stam aangevoerd kan worden.

Stap 3

Maak een klein vuurtje onderin de sleuf, soms is het makkelijker om de uitgeholde stam even eraf te halen om hem er vervolgens weer terug op te zetten.

Stap 4

Leg twee bij voorkeur groene takken langs de uitholling bovenop de boomstam, alvorens je pan of theeketel op de stam te zetten. Dit zal ervoor zorgen dat verbrandingsgassen worden afgevoerd en er voldoende trek ontstaat om het vuurtje aan de gang te houden.

Stap 5

Je Zweeds vuur is nu klaar voor gebruik. De boomstam werkt tevens als een soort van naverbrander. In het begin zal je het vuurtje onder in de sleuf nog een beetje aan moeten houden maar na enige tijd brand de stam volledig op zichzelf.

Hier brand de Zweeds vuur op zichzelf.
Na ruim een uur zag de boomstam er zo van binnen uit, we hadden dus nog een tijdje door kunnen koken.
Het uithollen van een boomstam vergt speciaal gereedschap zoals een boor, guts of beitel. Deze gereedschappen heb je waarschijnlijk niet bij als je gaat rondtrekken of in een survivalsituatie bent terechtgekomen.

Hierlangs zie je een varriant op het Zweeds vuur waarbij je de bovengenoemde speciale gereedschappen niet nodig hebt.

Zoek 8 tot 10 boomstammen met een doorsnede van ongeveer 5cm dik en 60cm lang.

Maak aan één uiteinde van alle stammetjes een punt.

Steek vervolgens de stammetjes in de grond in de vorm van een cirkel, let er wel op dat er in het midden een opening blijft van ongeveer 5cm.

Eén stammetje mag 10cm korter zijn dan de andere stammetjes, hiermee kun je tondel en ander brandbaar materiaal aanvoeren om het Zweedse vuur op te starten.

Bind de stammetjes aan de bovenzijde bij elkaar met een stuk sparrenwortel of een stukje ijzerdraad. Gebruik geen touw dit zal binnen de kortste keren verbranden.

Vervolgens kun je tondel onderin tussen de stammetjes leggen en dit aansteken, als het tondel brand voer je wat dunne droge takjes aan het vuurtje toe.
Na enige tijd zullen de stammetjes uit zichzelf opbranden, deze methode brand niet zolang als een uitgeholde boomstam maar wel lang genoeg om er een flinke ketel water op te koken.
Als je de stammetjes een beetje laat verspringen kun je hier gemakkelijk je pannetje opzetten, terwijl de verbrandingsgassen wel kunnen ontsnappen.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl