Kookmethodes voor op een houtsvuur

In een survivalsituatie heb je vaak geen beschikking over een brander of een oven, maar het is wel belangrijk om je eten te koken of te roosteren om schadelijke bacteriën en parasieten uit te schakelen. Daar komt nog eens bij dat veel voedsel beter door het lichaam verteerd wordt als het gekookt of geroosterd is, en warm eten is ook goed voor het moreel.
Braden aan het spit, maak een spit door aan beide zijden van het vuur twee gevorkte stokken in de grond te stekken.

Leg tussen deze twee gevorkte stokken een stok van vers hout. (Dit voorkomt dat de stok snel doorbrandt).

Stook het vuur niet te hoog om de levensduur van de stok te verlengen.

Je kunt hierop een vis of ander vlees bereiden.
Wil je een pan of billycan aan het spit hangen, neem hiervoor dan een stevige groene stok.

Het voordeel van koken aan een spit is dat je meerdere pannen tegelijk boven het vuur kunt hangen.
Koken aan een hangende stok, sla een gevorkte stok op enige afstand van het vuur in de grond.

Neem nu een lange stok en leg deze in de gevorkte stok zodat hij met één uiteinde midden boven het vuur hangt. Langs het andere uiteinde van de stok sla je een gevorkte stok op zijn kop in de grond, deze zorgt ervoor dat je stok op zijn plek blijft hangen. Door een inkeping in de lange stok te maken waar de billycan aan komt hangen, voorkom je dat deze tijdens het koken van de stok afglijdt waardoor je eten in het vuur zou kunnen vallen.
Koken aan een driepoot, neem drie stevige takken van ongeveer 120cm lang en sjor deze aan elkaar vast met een driepootsjorring.

Zet de gevormde driepoot over het vuur heen en bevestig aan de bovenzijde waar de drie poten bij elkaar komen een stuk touw en hang daar je billycan aan.

Let hierbij op dat het vuur niet te hoog wordt anders verbrand je touw en vat je billycan in het vuur.

Het voordeel van deze methode is dat je de hoeveelheid warmte kunt reguleren, als je de poten verder uit elkaar schuift komt de billycan naar beneden en krijgt dus meer warmte en als je de poten dichter bij elkaar zet komt de billycan hoger te hangen en krijgt zo dus minder warmte.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl