Mosselen bereiden in de hete kolen

Mosselen kun je het beste van stenen en palen lossnijden. Losse mosselen op de grond zijn vaak vervuild door giftig slib. Verzamel alleen mosselen waarvan de schelp nog dicht is, of die sluiten na een tik op de schelp. Mosselschelpen die beschadigd zijn of open blijven na een tik zijn bedorven en moet je weggooien. Maak de mosselen schoon en laat ze één nacht in schoon water staan zodat ze eventueel giftige stoffen kunnen uitscheiden. Controleer voordat je de mosselen gaat bereiden of ze niet bedorven zijn.

Mosselen kun je bereiden door ze in een pan met water te koken totdat de mosselen open gaan staan, mosselen die niet open gaan staan zijn bedorven en niet eetbaar.

Een andere en veel snellere methode om mosselen te bereiden is ze te garen in de hete kolen van een kampvuur. Deze methode wordt al duizenden jaren door natuurvolkeren toegepast, en het grote voordeel is dat je hier geen pan voor nodig hebt.

Maak een kampvuur, na enige tijd ontstaan er hete kolen. Schep wat hete kolen opzij.

Nadat je de mosselen hebt gecontroleerd of ze niet zijn bedorven, leg je de mosselen met schaal en al in de hete kolen.

Leg de mosselen niet in het vuur, dit zal de mosselen vrijwel zeker doen verbranden.
Na enkele minuten gaan de mosselen open staan en zijn ze gaar. Je kunt ze nu uit de kolen halen, let wel op want ze zijn heet.

De mosselen die dicht blijven zijn bedorven en dus niet eetbaar.
Even de mossel aan de binnenzijde controleren.
Nu kun je de mossel opeten.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl