Water koken met hete stenen
Kom je onverwachts in een survivalsituatie terecht dan is de kans erg klein dat je de beschikking hebt over een metalen pot of pannetje welke je rechtstreeks op het vuur kunt zetten om er water mee te koken, in zo'n geval zul je moeten improviseren.

Vaak zijn er wel allerlei andere waterdichte bakjes en potjes voor handen die je kunt gebruiken om er water in op te slaan.
Door hete stenen in een kunstof bakje te gooien kun je het water opwarmen, als je dit proces blijft herhalen zal uiteindelijk het water in het bakje gaan koken.

Lang voordat de mens de beschikking had over metalen potten en pannen werd er met hete stenen in waterdichte berkenbastbakjes gekookt met hete stenen.
Stap 1

Zoek gladde niet poreuze kiezelstenen die droog zijn.

Pak je natte stenen dan loop je het risico dat de stenen exploderen. Dit komt omdat het water in de stenen razendsnel uitzet. Deze exploderende stenen kunnen je dodelijk verwonden.

Gebruik daarom nooit vuursteen en stenen die in het water hebben gelegen zoals bij rivieren en beken.

Stap 2

Maak een kampvuur en leg je stenen boven op het vuur.
Stap 3

Laat de stenen een flinke tijd opwarmen in je kampvuur.
Stap 4

Om de hete stenen uit het vuur te halen heb je één gevorkte tak nodig en een tak om de steen tijdens het verplaatsen op zijn plek te houden.
Stap 5

Als je denkt dat de stenen heet genoeg zijn kun je ze met de twee takken uit het vuur halen.
Stap 6

Vervolgens laat je de hete steen in het waterdicht bakje vallen.
Stap 7

De warmte die opgeslagen zit in de hete steen word afgegeven aan het water.
Stap 8

Blijf hete stenen aan het water toevoegen
Stap 9

Blijf stenen aan het water toevoegen totdat het water kookt, na het koken is het water veilig te drinken. Maar het smaak wel een beetje naar kampvuur.

Om de kampvuursmaak te verdoezelen kun je wat denne -of sparrennaalden aan het water toevoegen zo heb je een voedzame thee.
Een waterdichte hoed kun je ook gebruiken om er middels hete stenen water in te koken. 

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl