Een route met een kompas lopen
Als je positie bekend is dan kun je op de kaart een route uitzetten naar het punt waar je naartoe wilt, met behulp van het kompas kun je dan vrij nauwkeurig op je eindbestemming uitkomen.
Stap 1

Leg het kompas op de kaart, met de zijkant langs de gewenste reisroute. Zorg ervoor dat de pijl op het kompashuis wijst in de richting waar je naartoe wilt. (een peilkompas kan uitgeklapt hiervoor ook gebruikt worden)

Stap 2

Draai de ring van het kompas tot de "N" naar het magnetische noorden op de kaart wijst. Let hierbij op dat je het kompashuis zelf niet verschuift. De Noord/Zuidlijnen in de vloeistofcapsule lopen dan evenwijdig aan die van de kaart.

Stap 3

Houd het kompas recht voor je uit op ooghoogte in je hand. Let hierbij op dat het kompas horizontaal gehouden word en dat de pijl op het kompashuis recht voor je uit wijst. Draai vervolgens met heel je lichaam totdat de kompasnaald naar de "N"op de ring wijst. De pijl op het kompashuis geeft nu de richting aan waar je heen moet lopen zoek een herkenningspunt die in deze richting wijst en ga erheen, herhaal dit tot de bestemming bereikt is.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl