Hindernissen in het terrein omzeilen met behulp van je kompas
Als je op het kompas een koers volgt kan het voorkomen dat je van je koers af moet wijken omdat je hindernissen tegenkomt die niet goed op de kaart vermeld staan, hieronder zie je twee technieken om toch op de plek te komen waar je uiteindelijk wilt komen.
Naast het doel richten,

Het volgen van een kompaskoers is slechts mogelijk met een nauwkeurigheid van 10° tot 20° in ruig terrein is de nauwkeurigheid zelfs nog veel minder.

Als je dus direct naar de splitsing van de rivier probeert te lopen (zie afbeelding) dan zou je aan beide zijden van de splitsing terecht kunnen komen, zonder te weten of je nu naar rechts of naar links moet lopen om bij de splitsing van de rivier uit te komen.

Dit probleem kun je oplossen door met opzet een koers te volgen die afwijkt van de oorspronkelijke. Je richt als het ware naast het doel. (op het plaatje gaan we duidelijk naar rechts) Dit heeft als voordeel dat als je bij de rivier bent aangekomen je precies weet welke kant je opmoet om bij de splitsing uit te komen.

Met je kompas om een hindernis heen lopen,

Het kan voorkomen als je een bepaalde koers met je kompas volgt je een hindernis in het terrein tegenkomt waar je niet doorheen of overheen kunt lopen. (bv meertjes, vennen en moerassen)

 Je zult deze hindernissen dan moeten omzeilen, zonder van je koers af te hoeven wijken. Je loopt een koers op je kompas en je komt een moeras tegen. Draai het kompas 90° zodat je om de hindernis heen gaat, (ingestelde koers op je kompas laten staan). Loop zover door tot je langs de hindernis af kunt lopen en tel hierbij goed je passen. Neem nu je oorspronkelijke (ingestelde) koers weer aan en loop door tot je voor bij de hindernis bent. Draai het kompas nu weer 90° om weer terug op je koers te komen neem hierbij het aantal passen die je van te voren geteld hebt, als je je kompaskoers nauwkeurig hebt aangehouden kom je precies in het verlengde van je oorspronkelijke koers uit.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl