Navigatie met behulp van de sterren
Als je je 's nachts wilt oriënteren kan dit met behulp van de sterren. Dit valt niet altijd mee, een voorwaarde is dat de lucht helder is en dat er niet teveel lichtinvloeden in de buurt zijn denk hierbij aan het licht wat een stad uitstraalt.

Op het noordelijk halfrond kun je dit met behulp van de Grote beer waar je de Poolster mee kunt vinden, de Poolster staat op het Geografische Noorden (ware Noorden). Op het Zuidelijk halfrond kun je met behulp van de Zuiderkruis het Zuiden vinden.
Het Noordelijk halfrond

Zoek de Grote Beer (steelpan) trek een denkbeeldige lijn tussen de twee voorste sterren en verleng deze lijn 5 maal om de Poolster te vinden. De Poolster staat precies op het Noorden, dus je kunt een rechte lijn van de Poolster naar beneden trekken, zoek nu een herkenningspunt precies onder de Poolster en ga er heen.

Het Zuidelijk halfrond

Zoek het Zuiderkruis, trek nu een denkbeeldige lijn vanuit de kruislijn van het Zuiderkruis en verleng die 4,5 maal, Trek ook een denkbeeldige lijn vanuit de 2 heldere sterren onder het Zuiderkruis met elkaar. Het punt waar deze twee lijnen elkaar kruisen geeft het Zuiden aan. Trek nu een lijn vanuit het kruispunt recht naar beneden, Zoek nu een herkenningspunt precies onder de snijlijn en ga erheen.

(c) 2022 Delaatstewoudloper.nl